![]() |
Poğaça Neden Kabarmaz?
http://cdn.nasilkolay.com/static/HHI...az_646x340.jpg Lezzetli, sıcacık poğaçalara kim hayır diyebilir ki! Herkes yaptığı poğaçaların beğenilmesini ister. İyi poğaçanın ilk belirtisi kabarmış olmasıdır. İçi iyi pişmiş, fıs fıs kabarmış ve üzeri iyi kızarmış lezzetli poğaçalar için püf nokta hamurdur. "Yaptığım poğaçalar hiç kabarmıyor" diyenlerdenseniz üzülmeyin! Hamurunuz hiçbir zaman istediğiniz gibi kabarmıyor ve sonuçta poğaçalarınız ince ve sert oluyor ise siz de bahsedeceğimiz hatalardan birini yapıyor olabilirsiniz. Peki, poğaçaların kabarmasını engelleyen nedenler nedir? Hamur yapımında kullandığınız maya çok önemlidir. Kuru, instant veya yaş maya kullanıyor olabilirsiniz. Bu mayalardan hangisini kullanıyor olursanız olun son kullanma tarihine dikkat edin. Tarihi geçmiş maya hamurun kabarmasını engeller. Eğer yaş veya kuru maya kullanacaksanız önce ılık su veya süt içinde mayayı çözmelisiniz. Maya dışında hamurda kullanılan yumurta, yoğurt, süt ve diğer ürünlerden herhangi birinin bayat ya da bozuk olması da hamurun kabarmasını engelleyen etkenlerdendir. Bütün malzemelerin taze olduğundan emin olunuz. Hamur yapımında kullanılan tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması önemlidir. Dolaptan direkt çıkarıp kullandığınız yumurta, yoğurt gibi malzemeler hamurun kabarma oranını azaltır. Hamuru hazırlarken unu eleyerek eklemeniz ve hamuru iyi yoğurmanız önemlidir. Hamurun çok katı olması kabarmayı engeller, biraz cıvık tutulmalıdır. Hazırlanan hamurun üstü nemli bir bez ile kapatılıp ılık bir ortamda en az yarım saat mayalandırılmazsa istenilen kabarıklığa ulaşılamaz. |
Forum Saati: 20:08. Zaman dilimi GMT +4 olarak ayarlanmıştır. |
Powered by vBulletin™ Version 3.8.4
Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
User Alert System provided by
Advanced User Tagging (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.